SatuTaavitsainen SDP:n kansanedustaja Mikkelistä

Vakuutuslääkärijärjestelmän epäkohtien korjaaminen etenee!

Mielestäni nykyisessä vakuutuslääkärijärjestelmässä on huomattavan paljon epäkohtia ja siksi olen todella tyytyväinen, että Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta yksimielisesti ehdottaa vakuutuslääkärijärjestelmän epäkohtien korjaamista. Saimme valiokunnassa tänään valmiiksi mietinnön vakuutuslääkäreihin liittyvästä kansalaisaloitteesta.

Olen todella hyvillään, että valiokunta otti vakavasti vakuutuslääkäreiden lausuntoihin liittyvät kansalaisten kokemukset. Ongelmallisia ovat erityisesti tilanteet, joissa hakijaa hoitaneiden lääkäreiden lausunnot ja vakuutuslääkäreiden näkemykset eroavat ja vaikuttavat ihmisen saamiin korvauksiin ja hänen toimeentuloonsa ja kuntoutukseen.

Mielestäni hoitavien lääkärien lausunnoille on annettava nykyistä suurempi painoarvo. Vakuutusyhtiöiden asiantuntijalääkäreiden valvontaa tulee myös parantaa ja vakuutusyhtiöt pitää laittaa korvausvastuuseen, jos heidän vakuutuslääkärin todetaan syyllistyneen virheeseen tai laiminlyöntiin, jonka seurauksena vakuutettu on kärsinyt joko terveydellisesti tai taloudellisesti.

Esimerkiksi aivovammoihin on liittynyt paljon epäoikeudenmukaisuuksia. Suomessa on viisi aivovammapoliklinikkaa, joissa on maan paras aivovammoja koskeva osaaminen. Missään muualla kuin näissä yksiköissä ei osata tehdä aivovammaepäilyjen diagnostiikka, aivovammojen vaikeusasteen arviointia ja siihen liittyvää diagnostiikkaa, kuntoutusarvioita ja kuntoutussuunnitelmia. Näissä yksiköissä työ perustuu moniammatillisiin tutkimuksiin. Tällaisen yksikön arvion sivuuttaminen ei saa olla mahdollista ilman erittäin painavia perusteita. On täysin kestämätöntä, että tällä hetkellä tällaisen yksikön arvion diagnostiikasta tai hoidosta voi sivuuttaa yksin ja täysin itsenäisesti vakuutusyhtiön ortopedi tai psykiatri, jolla ei ole mitään kokemusta aivovammoista.

Vaikea aivovamma voidaan nykyään vakuutusyhtiössä todeta ortopedin toimesta lieväksi ja potilas jää ilman kuntoutusta ja toimeentuloa. Lopputulos on ollut monen ihmisen kohdalla katastrofaalinen. Se, että vakuutusyhtiö kieltäytyy korvaamasta, ei tarkoita sitä, että vammautunut ihminen olisi parantunut ja työkykyinen. Hänen hoitonsa, kuntoutuksensa ja ansionmenetyksiinsä liittyvät kustannukset siirtyvät yhteiskunnan maksettavaksi.

Myös Kela lähettää ihmisille hylkääviä sairauspäivärahapäätöksiä, vaikka henkilön toimittamassa lääkärintodistuksessa lukisi, että hän on sairas ja että hänen työkykynsä ei riitä edes osa-aikatyöhön terveydentilan vuoksi. Kielteisiä päätöksiään Kela perustelee omien vakuutuslääkäreidensä tekemällä arviolla potilaspapereiden pohjalta.

80 vuoden salassapito

Aivovammaliitto on tuonut esille myös erittäin tärkeän asian. Sen, että vammautuneella ihmisellä ei ole oikeutta omiin tietoihinsa 80 vuoden salassapidon vuoksi. Vakuutuslääkäreiden valvonta ei ole mahdollista tämän vuoksi. Vammautuneella ei ole oikeutta saada ratkaisuun osallistuneen vakuutuslääkärin lausuntoa. Tämä on ehdottomasti muutettava lakiin oikeudenkäynnin julkisuudesta hallintotuomioistuimissa.

Valiokunta korostaa, että jonkin korvauksen tai etuuden epääminen ei saa merkitä sitä, että henkilö jää kokonaan ilman toimeentuloturvaa. Näin tapahtuu tällä hetkellä. Järjestelmä on monimutkainen ja voi aiheuttaa ihmiselle huomattavia taloudellisia vaikeuksia.

Valiokunnan käsittelyssä tuli ilmi, että aloitteessa ehdotettu lakimuutos ehdotetulla tavalla ei ole mahdollista, koska kansalaisaloitteessa viitattu laki on jo vanhentunut. Sen vuoksi valiokunta ehdottaa, että eduskunta teknisesti hylkää kansalaisaloitteen lakiehdotuksen, mutta toteaa, että kansalaisaloite tuo merkittävällä tavalla esille seikkoja, joiden perusteella vakuutuslääkärijärjestelmää on arvioitava ja kehitettävä kansalaisten oikeusturvan ja järjestelmän hyväksyttävyyden parantamiseksi.

Valiokunta pitää välttämättömänä vakuutuslääkärijärjestelmän kehittämistä ja kansalaisten oikeustajun huomioon ottamista tässä kehittämistyössä ottaen huomioon myös kansalaisaloitteessa ja kansalaiskeskustelussa esiin tulleet koetut epäkohdat.

Valiokunta esittää, että valtioneuvosto (=hallitus) valmistelee esityksen vakuutuslääkärijärjestelmän epäkohtien korjaamiseksi ja antaa eduskunnalle ehdotukset lainsäädännön muutoksiksi vuoden 2020 kevätistuntokaudella. Tässä yhteydessä on myös selvitettävä vakuutuslääkäreiden lausuntojen muotovaatimusten kirjaamista lainsäädäntöön.

Olen todella tyytyväinen, että tämä asia etenee parempaan suuntaan. Kaikki puolueet ovat sitoutuneet. Nyt on vahdittava, että seuraava hallitus noudattaa tätä päätöstä. Asia on kirjattava hallitusohjelmaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Kuitenkin on aika merkillistä, että tämä asia otetaan puheeksi juuri nyt ennen vaaleja vaikka asia on ollut julkisuudessa jo vuosia ja useimpien ihmisten tiedossa jo vuosikymmeniä.

Mutta jos asiaan saadaan muutos, vaikka kymmeniä vuosia myöhässäkin, se saa luvan kelvata.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Samalla voisi hieman myös Kelalääkäreiden toimia tarkastaa.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

"Mielestäni nykyisessä vakuutuslääkärijärjestelmässä on huomattavan paljon epäkohtia..."

"Mielestäni hoitavien lääkärien lausunnoille on annettava nykyistä suurempi painoarvo....."

Huomaa, että vaalit tulossa. Epäkohdat ollu tiedossa vuosikymmeniä, nyt sitten herätään. Kunhan vaalit on ohi ja taas päässyt hillotolpan äärelle niin mitään ei tapahdu....

Käyttäjän HilkkaLiisaNivukoski kuva
Hilkka Nivukoski

Lipposen hallituksen aikaan tämä vääryys tuli lakiin. Suuri osa hallituksesta ei ollut paikalla, kun tuo laki väsättiin. Oli lama-aika ja vakuutusyhtiöt antoivat ison rahapotin "lainaksi".
Iiro Viinanen tuli katumapäälle ja kirjoitti asiasta Helsingin Sanomiin. Meidän kenenkään muiden kirjoituksia HS ei julkaissut.
Tuollainen vääryys on lopetettava. Potilasta näkemättä nämä maksetut huijari lääkärit toteavat meidät työpaikan sairastuttamat työkyvyttömät terveiksi. Omat erikoislääkärit ovat kunnian ja omantunnon kautta todenneet minutkin pysyvästi työkyvyttömäksi.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Aika usein kuulee väitettävän, että hoitava lääkäri sanoi, että mulla on selkä kipeä, jalka poikki ja pernassa rutto, mutta vakuutuslääkärin mielestä olin terve.

Oikeassa elämässä tällaisia tilanteita ei ole. Vakuutuslääkäri ottaa kantaa siihen, onko kyseessä ehtojen mukaan korvattava vahinko. Tyypillisesti tällöin keskustellaan siitä, onko todennäköistä, että vamma on syntynyt siten kuin on väitetty ja jos on, aiheuttaako 100 %:n työkyvyttömyyden. Vamma voi aiheuttaa kyvyttömyyden toimia metsurina, että ei välttämättä estä kouluttautumasta metsätyön johtajaksi.

Toki on olemassa harvinaisia, mutta tunnettuja tapauksia, joissa vakuutuslääkärit ovat kyseenalaistaneet hoitavan lääkärin koko diagnoosin. Niistä tapauksista voi lukea näiden linkkien takaa:

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005616715.html

https://dynamic.hs.fi/2018/vaaradiagnoosi/index.html

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Miten vakuutuslääkärit voivat toimia ylimpinä tuomareina päättämässä terveydentilasta koskaan edes näkemättä ja tutkimatta ihmistä?
Lähtökohta on päivänselvä.
Vakuutuslääkärit saavat palkkansa vakuutusyhtiöiltä, ja heidän ykköstehtävänsä on toimia työnantajansa rahakirstun vartijoina.
Totuutta ei voida katsoa silmiin.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Ei tämä nyt ihan päivänselvä tunnu olevan. Ei vakuutuslääkäri kenenkään terveydentilasta päätä. Vakuutuslääkäri ottaa kantaa siihen, onko kyseessä ehtojen mukaan korvattava vahinko.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki Vastaus kommenttiin #8

Ei ole kysymys mistään vahinkovakuutuspäätöksestä.
Vakuutuslääkäri voi ohittaa päätöksessään kaikkien potilasta tutkineiden lääkäreiden lausunnot.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko Vastaus kommenttiin #10

Koetan vääntää rautalangasta. Jos vasen kätesi on poikki, siitä on röntgen-kuvat ja hoitavan lääkärin lausunto, voit olla varma siitä, ettei vakuutuslääkäri väitä sen olevan ehjä.

Joskus vakuutuslääkäri saattaa ottaa kantaa siihen, onko se katkennut siten kuin sinä väität ja/tai tekeekö se sinut loppuiäksesi työkyvyttömäksi vai voisitko sittenkin kouluttautua tehtävään, jossa tarvitaan oikeaa kättä.

Muutamia poikkeuksia on ollut, joissa hoitavan lääkärin lausunto on kyseenalaistettu myös sen osalta, onko käsi lainkaan katkennut. Näitä tapauksia on käsitelty esim. seuraavassa jutussa:
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005616715.html
Näissä tapauksissa yliopistosairaaloiden lääkärit ovat olleet vakuutuslääkäreiden kanssa samaa mieltä.

Pertti Latvala

Komppaan Hilkkaa ja tietysti Satua.
Näiden kymmenien vuosien aikana on 99%:sti vain puhuttu asiasta. 1% on ollut näennäis työryhmiä mitkä ovat 'kehitelleet' vakuutuslääkäri järjestelmää. Kaikki työryhmät oli miehitetty vakuutuslääkäri sidonnaisilla tahoilla. Jopa potilaiden edustus oli myötämielinen vakuutuslääkäreille ympäripyöreillä lausunnoillaan.
Tein tuon aloitteen kun kuppi tuli täyteen. En ole laki-ihiminen ollenkaan joten sattui toi pieni vahinko tuosa alusa. Tosin se näytti loppuviimeetteks olevankin ihan hyvä virhe. Oikeusministeriö ei nähnyt asian etenemiselle estettä aloitteen teko hetkellä.
Nyt valiokunnan tekemä päätös on omiaan näyttämään sen että kyllä eduskunnassa sittenkin ajatellaan meitä kansalaisia. Taisin tuoda asian havainnoillisesti julki 7.2. olleessa kuulemis tilaisuudessa SOTE-valiokunnan huoneessa. Siinä tilaisuudessa oli sellainen henki että nyt vihdoin tartutaan tuota vakuutushärkää sarvista, ravistellaan ja saadaan vihdoin oikeudenmukaiselle tasolle. Tässä reilun vuoden kestäneessä asian käsittelyssä on tullut paljon kiitosta kun uskalsin tehdä kyseisen aloitteen. Eräskin sanoi että taisit äijä avata Pandoran lippaan nurkasta hiukan auki. Valiokunnasta lähtiessäni ymmärsin että kyllä Nyt koko Pandoran lippaan kansi aukeaa rytinällä.
Niin tapahtui.
Noi väittäjä-, että on vain tyhyjänpäiväistä politikointia tuollaiset puheet kuin Satu kirjoittaa 'mitään ei kuitenkaan tapahdu' henkilöt, ovat mielestäni väärässä. Nyt on muutoksen aika. Ja se toteutuu. Kaltaisiani tavallisia kansalaisia on paljon, ainakin 59 381 kpl. Meistä osa pyrkii Nyt eduskuntaan.
Kuulun näihin eduskuntaan pyrkijöihin valitsijayhdistykseni kautta. Muuan nimi enää puuttuu ja sitten lähdetään tekemään muutosta LiikeNyt yhteistyökumppanina.

Tule käy ensi viikon loppupuolella Oulun Rotuaarilla, olemme siellä ison lipun kanssa kulukemassa ja sieltä meidät löytää!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset