SatuTaavitsainen SDP:n kansanedustaja Mikkelistä

Ulosoton tuoreet tilastot paljastavat entistä karmivamman tilanteen

Tilanne on pahentunut! Arvasin että näin käy! Kaikki ennusmerkit olivat olemassa, mutta Sipilä ja Orpo eivät kuunnelleet kansanedustajia eivätkä kansalaisia.

Valtakunnan voudin tuore tilasto julkisten sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen ulosottoon päätymisestä on vuodelta 2018 aivan karmea.

Yhteensä 386 471 maksua meni ulosottoon! Kasvua on vuodessa tapahtunut 21 prosenttia, eli eli nyt ulosottoon meni 66 712 laskua enemmän kuin vuonna 2017.

Erityisesti huolettaa se, että kotimaakunnassani Etelä-Savossa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen ulosottomäärät ovat kasvaneet todella rajusti. Vuonna 2018 Etelä-Savossa päätyi ulosottoon 15 367 soten asiakasmaksua, jossa on kasvua 85% edelliseen vuoteen verrattuna eli nyt 7070 laskua enemmän. Tämä on totaalisen järkyttävää toimintaa kahdelta maakuntamme kuntayhtymältä Essotelta ja Sosterilta sekä Etelä-Savon kunnilta.

Esimerkiksi sairaala- ja laitoshoitomaksujen laittamisessa ulosottoon on Etelä-Savossa tapahtunut vuodessa 524 % nousu! Tämä tarkoittaa laskujen määrässä yhteensä 4178 sairaalamaksua ulosottoon.

Koko Suomessa sairaala- ja laitoshoitomaksujen ulosottoon joutuneiden maksujen määrä on ollut yhteensä 125 629, jossa kasvua on ollut 25%, eli 25233 laskua enemmän meni koko maassa ulosottoon kuin vuonna 2017. Järkyttäviä kasvuprosentteja. Eikö kellään hallituksen ministerillä ole hälytyskellot soineet?

Tuhannet pienituloiset vanhukset ja työttömät syöpäsairaat rukoilevat joka puolella Suomea sairaalan osastoilla, että pääsisivät jo sieltä pois, koska heillä ei ole varaa olla sairaalassa. Missä on sairaalan sosiaalityöntekijät? Missä on ollut inhimillisyys ja henkilökunnan aloitteellisuus?

Ulosottoon joutuminen ahdistaa myös perhettä ja läheisiä. Palkkoja ja eläkkeitä ulosmitataan joka päivä ja ihmisiä häädetään kodeistaan. He ovat ihmisiä, jotka kuitenkin vastuuntuntoisesti yrittävät huolehtia asioistaan, mutta ovat sairastuneet, mille ei mitään mahda. Heitä ei saa ajaa umpikujaan ulosoton toimenpitein. Tilapäinen rahapula, sairastuminen, taikka työttömyys eivät saa johtaa elinikäiseen velkavankeuteen, kuten nyt tapahtuu.

Etelä-Savossa ulosottoon laitetuissa terveyskeskusmaksuissa on tapahtunut 155% kasvu, yhteensä 3029 laskua laitettiin ulosottoon, jossa on kasvua vuoden aikana 1843 laskua enemmän kuin vuonna 2017. Valtakunnallisesti terveyskeskusmaksujen laittamisessa ulosottoon on tapahtunut 5,2% kasvu. Yhteensä 69 228 terveyskeskusmaksua meni ulosottoon Suomessa vuonna 2018. Tästä huolimatta Sipilän ja Orpon linjaus asiakasmaksulaissaan on, että nostetaan terveyskeskusmaksuja sadoilla euroilla vuodessa poistamalla kolmen kerran sääntö ja laskuttamalla jokaisesta käynnistä.

Jopa eräs Suomessa toimiva suuri kansainvälinen perintäyhtiö on alkanut moittia kuntia ja kuntayhtymiä siitä, että se laittaa perintäyhtiölle täysin varattomien ihmisten sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja perittäväksi. Jopa perintäyhtiö kehottaa kuntia noudattamaan asiakasmaksulain 11 pykälää, jossa säädetään maksujen alentamisesta. Perintäyhtiökään ei näe järkevänä pienituloisten ihmisten kiusaamista maksuilla, joita ihmiset eivät kykene maksamaan. Milloin kunnat ja kuntayhtymät huomaavat toimivansa moraalittomasti ja epäeettisesti? Milloin valtiovarainministeriön virkamiehet ja ministeri Orpo huomaavat toimivansa moraalittomasti, kun haluavat uppiniskaisesti kerätä 1,5 miljardia euroa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja, eivätkä suostu siihen, että niitä alennetaan?

On moraalisesti väärin, että sadoilla tuhansilla vanhuksilla ei ole varaa mennä lääkäriin, ostaa lääkkeitä ja ruokaa, kun samaan aikaan 10% suomalaisista on niin rikkaita, että omistavat yhtä paljon kuin loput 90% yhteensä ja viime vuonna varakkaimpien pienessä piirissä kasvatettiin tuloja tuhansilla euroilla.

Eduskuntavaalit ovat erittäin tärkeät. Ei ole samantekevää, mitkä puolueet ja ketkä henkilöt kantavat hallitusvastuuta. Uuden eduskunnan kiireellisin tehtävä on pieni- ja keskituloisten lapsiperheiden, eläkkeensaajien, palkansaajien, työttömien, sairaiden, ulosottoon joutuneiden, opiskelijoiden, vammaisten ja yksinyrittäjien taloudellisen pärjäämisen parantaminen. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen alentaminen on aivan keskeisessä roolissa ihmisten arkisessa toimeentulossa ja on koko sote-uudistuksen ydin.

Tämä järkyttävä sairaiden ihmisten saalistus on loputtava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Hyvä kirjoitus , annoin suosittelun, vaikka blogisti on demari.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sairastelin toissavuonna parilla tonnilla pelkästään julkisen terveydenhoidon puolella. En onneksi siitä konkkaan mennyt, mutta mietin kyllä, että ei tuo lysti köyhälle halpaa ole. Sitä varten meillä kai on julkinen terveydenhoito, että kaikilla olisi siellä varaa käydä.

Huvittava systeemi on tämä "maksukatto," joka ei ole sitä todellisuudessa ollenkaan. Tuollaisia kummallisuuksia voi syntyä vain byrokratioissa.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Kerrotaan vanhuksista, jotka suunnittelevat itsemurhaa, kun elinvoimat alkavat huveta. He näkevät sen ainoana vaihtoehtona.

Juha Sipilä ja Petteri Orpo ovat erittäin tyytyväisiä oman hallituskautensa aikaansaannoksiin.

Käyttäjän VesaKyllnen kuva
Vesa Kyllönen

Erittäin hyvä kirjoitus. Kunnat, kaupungit ja maakunnat ovat tosiaan lähteneet riistämään ja rääkkäämään oman yhteisönsä heikompiosaisia, vaikka mm. sosiaalihuoltolain mukaan viran- ja toimenhaltiat on juurikin palkattu puolustamaan, neuvomaan ja ohjaamaan heikkoja ja sairaita. Sotessa tämä voi käydä mm. niin että yksi sosiaaliohjaaja runnoo urakalla laittomia päätöksiä ja kun valituksia tulee, ohjaaja nimitetään vs sosiaalityöntekijäksi, jolloin hän ei ikään kuin olisi enää virkavastuussa päätöksistään. Pelkästään tämän asian pompottelu yksilöasiain jaostossa, sote-hallituksessa, sekä avi:ssa muistutuksena ja kanteluna kestää ja kestää...
Tällä aikaa asiakas on pääsemättömässä koukussa perintöfirmaan ja luotto ei ole.
Onko tämä likimainkaan edes kuntalain mukaista, moraalista ja yhteisövastuusta puhumattakaan.

Käyttäjän EeroKilpinen kuva
Eero Kilpinen

Aika ohut on tuo marginaali, jolla sairaan tulisi pärjätä. Puhumattakaan sotesta, jonka lopputuloksesta ei onneksi ole vielä tiedetä. Tanskassa jo vastaavaa ryhdytty purkamaan. Mutta jos bisneksistä mitään tiedän, melko varmaa on, että kuluttaja maksaa. Perintäyhtiöt herkuttelevat.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tulisikohan meidän kuunnella kokemusasiantuntija Tyyne Kettusta?:

https://www.youtube.com/watch?v=3UKs3qrWkSs

... ja edetä positiivisuuden kautta, lopulta ;)

Petri Hämäläinen

Kuinkahan monta « paperitonta » on ulosotossa?

Ei varmaan yhtään kun maksujen periminen olisi turvallisuusriski.

Ja veronmaksajien piikki on muutenkin aina auki.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Pelkästään se, että sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksut voivat päätyä ulosottoon kertoo yhteiskunnan petomaisesta asenteesta vähävaraisia sairaita ja vanhuksia kohtaan.

Syitä laskujen maksamatta jäämiseen on lukuisia, mutta se todennäköisesti ei ole sosiaali- ja terveystoimen asiakkaiden ahneus, vaan useimmiten pakkotilanne kun yksinkertaisesti ei ole mistä maksaa.

Syitä Suomen korkeisiin itsemurhalukuihin ei tarvitse kaukaa hakea.
Inhimillisestä yhteiskunnasta ei voi tässä yhteydessä puhua - se on lähinnä irvokas vitsi.

Pekka Pylkkönen

Hälyttävää miten tietämätön kansanedustaja voi olla Suomen sosiaaliturvajärjestelmästä. Joka ainoa henkilö jonka tulot eivät riitä laskuista selviämiseksi on oikeutettu toimeentulotukeen jolla ei todellakaan näe nälkää.

Aivan sairasta propagandaa demarilta jälleen.

Juhani Nissilä

Pekka Pylkkänen, otahan ensin todellisista käytännöistä selvää ennen kuin alat lukea lakia !

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Terveydenhoidon ulosotto on varmaankin hyvä indikaattori, parempi kuin esim. autoliikkeiden ulosotto. Autoilussa ihmiset voivat joustaa joko ajamalla vähemmän tai lykkäävät autonvaihtoa, kun taas terveysasioissa ennemmin tai myöhemmin tulee vastaan pakollinen meno.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset