SatuTaavitsainen SDP:n kansanedustaja Mikkelistä

Vihdoin alkaa tapahtua taistelussa perintäyhtiöitä vastaan!

Olen todella tyytyväinen aluehallintoviraston tuoreeseen päätökseen peruuttaa perintäyhtiö Alektum Oy:lta toimilupa.

Perintäyhtiö Alektum on menetellyt toistuvasti lain ja hyvän perintätavan vastaisesti. Se on vuoden 2018 aikana kohdistanut perintätoimenpiteitä sellaisiin saataviin, joiden perintä on todettu lainvastaiseksi. Alektum on perinyt lainvastaisia saatavia ja kohtuuttomia perintäkuluja, laiminlyönyt tiedonantovelvollisuutensa, aiheuttanut kansalaisille tarpeettomia kuluja jättäessään yhdistämättä samaan velkasuhteeseen perustuvat saatavat ja pitkittänyt perintää sekä perinyt ostettujen saatavien perintäkuluja lainvastaisesti.

Kaiken kukkuraksi Alektum on ihan pokkana jatkanut lainvastaista menettelyään aluehallintovirastolta vuonna 2018 saamiensa useiden lainvoimaisten varoitustenkin jälkeen.

Perustin Ulosottoon joutuneiden tukijat eduskunnassa -ryhmän, jonka puheenjohtajana toimin. Ryhmä edistää tarmokkaasti niiden ihmisten asiaa, jotka eivät itse enää jaksa puolustaa oikeuksiaan perintäyhtiöitä ja ulosottoa vastaan vuosiksi venyneissä kiistoissa. Moni häpeää velkaantumistaan eikä puhu siitä edes läheisilleen, mikä on kamala taakka.

Olen käynyt lukuisia keskusteluja kansalaisten kanssa Alektumin ja muidenkin perintäyhtiöiden laittomista toimista. Kansalaisia on käynyt luonani eduskunnassa ja olemme yhdessä miettineet ratkaisuja asioille. Vihdoinkin tämä yksi toimija saatiin pois kiusaamasta ihmisiä. Erityinen kiitos kuuluu niille aktiivisille kansalaisille, jotka jaksoivat vaikeuksiensa keskellä tehdä kanteluja yhtiön toiminnasta. Kiitos teille!

Tämän mahtavammin ei olisi voinut vuosi 2019 alkaa, sillä Alektumin on välittömästi lopetettava kaikki perintätoimintansa. Yhtiön on myös lopetettava perintätoimintansa markkinointi.

Perintätoimintaa on harjoitettava lainmukaisesti. Kansalaisten ei tarvitse sietää vanhentuneiden saatavien ja kiistettyjen laskujen perintää ja kohtuuttoman suuria perintäkuluja.

Laissa on selkeästi sanottu, että perintätoiminnassa on noudatettava hyvää perintätapaa ja saatavien perinnässä ei saa käyttää velallisen kannalta sopimatonta menettelyä. Perintää ei saa jatkaa, jos velallinen kiistää maksuvelvollisuutensa. Hyvä perintätapa tarkoittaa, että perintäasian perustellun riitauttamisen tuomioistuimessa, kuluttajariitalautakunnassa tai muussa ratkaisuelimessä tulee aina keskeyttää perintä.

Hyvää perintätapaa koskevassa perintälain 4 §:ssä on nimenomaisesti kielletty kohtuuttomien tai tarpeettomia kulujen ja tarpeettoman haitan aiheuttaminen velalliselle. Perintälain mukainen lähtökohta on, että mikäli perintätoimisto menettelee hyvän perintätavan vastaisesti, ei velallisella ole velvollisuutta korvata perintäkuluja. Hyvää perintätapaa rikkova yhtiö ei saa korvausta kuluistaan. Suomessa ei ole voimassa viidakon lait ja on erinomainen asia, että saamme laittomasti toimivat yhtiöt pois Suomesta.    

Jokaisen Suomessa toimivan perintäyhtiön on huolehdittava siitä, että sen johto ja työntekijät noudattavat toiminnassaan lakia ja hyvää perintätapaa, ja että kussakin toimipaikassa työskentelevillä työntekijöillä on riittävä ammattitaito. Perintätoimistolla on myös vastuu siitä, että sen perintätoiminnassaan käyttämät tietokonejärjestelmät toimivat lain mukaisesti.

Tänä vuonna meidän kaikkien yhdessä on jatkettava ahkeraa työskentelyä saadaksemme laittomasti toimivat perintäyhtiöt pois Suomesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Yleisemmin sanottuna rikollisuus pitäisi kriminalisoida. Hurraa.

Kansanedustajien tehtävänä pitäisi olla lakien säätäminen eikä niiden noudattamisen valvominen. Eduskunnan tehtävänä olisi myöntää poliisille riittävät rahat lain noudattamisen valvomiseen.

Mutta ihan hienoa, jos olet tässä asiassa ollut aktiivisesti vaikuttamassa vapaa-ajallasi. Parempi kuin jos olisit jättänyt niin tekemättä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Alektumin sivuilla on yhä edelleen velan perintään liittyviä linkkejä ja neuvoja miten pitää toimia kun olet saanut kirjeen ja haluat sopia maksamisesta.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Nyt vain todennäköisesti käy niin, että Alektumin omistajat ja toimijat perustavat uuden yhtiön ja rikollinen toiminta jatkuu uuden yhtiön nimissä.

Käyttäjän SakariKouti kuva
Sakari Kouti

Lain noudattamisen lisäksi olisi hyvä, että perintäyhtiöt noudattaisivat myös kuluttaja-asiamiehen linjauksia. Mm. ei saa periä kaavamaisesti laissa mainittuja maksimisummia.

http://sakarikouti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/265521...

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Eduskunta loi kasvupohjan perintäyhtiöille vahvistamalla pikavippilain, jossa alunperin muista pohjoismaista poiketen ei ollut minkäänlaista korkokattoa.
Niinpä kokonaisvuosikorot olivat jopa 300-400 %.
Eduskunta toimi täysin kansalaisten edun vastaisesti.

Vuosien päästä herättiin kansalaisten, etenkin nuorison hälyttävään ylivelkaantumiseen, ja säädettiin uusi pikavippilaki.

Tälläkin kertaa korkokatto kuitenkin asetettiin vain pienimmille pikavipeille, mutta tuhoisimmat eli suurimmat pikavipit jätettiin edelleenkin vaille mitään korkokattoa.
Niissä koronkiskonta jatkuu entisellään, ja pienien pikavippien korkokattoa sumeilematta kierretään.

Eduskunta on aivan selkeästi ajanut pikavippifirmojen etua kansalaisien vahingoksi.
Suomi on harvinainen maa, jossa parlamentti voi avoimesti toimia äänestäjiensä edun vastaisesti.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Alektumin perintälupien peruutus on todella merkittävä tapahtuma Suomen historiassa .

Tähän mennessä mielivaltaiset ,sadistiset perintä toimet ovat tehneet mittaamatonta vahinkoa , kärsimystä ja tuhoa Suomessa .

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Montako sataa tuhatta ihmistä on eduskunnan myötävaikutuksella päätynyt luottorekisteriin perinnän kohteiksi pariksi kymmeneksi vuodeksi?
Heidän taloudellinen tulevaisuutensa on tuhottu. Pankkilainaakaan luottorekisterimerkinnän vuoksi he eivät enää saa.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Hienoa! Nyt olisi peruttava myös liivijengien velanperintätoimilupa.

Petri Hämäläinen

Ihan pieni kommentti : voisiko Hölmölän hyvään perintätapaan liittää pikkaisen myös sen, että perintäkirjeessä olisi päiväys?

Nykyään ei ole päiväystä, eikä päivättyä postileimaa.

Oi Suomi katso sinun päiväs koittaa. Joku päivä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset