SatuTaavitsainen SDP:n kansanedustaja Mikkelistä

Työnantajamaksuja kiertävät yritykset kuriin!

Jätin kirjallisen kysymyksen sosiaaliturva- ja eläkemaksujen kiertämisestä.

Osa yrityksistä on johdonmukaisesti ja tarkoituksella alkanut kiertää työnantajavelvoitteitaan. Ne eivät enää palkkaa työntekijöitä työsuhteeseen ja tee henkilön kanssa työsopimusta, vaan ottavat työntekijöitä toimeksiantosuhteeseen, ”freelancereiksi”. Esimerkiksi Etelä-Suomessa tällaisia yrityksiä ovat ruoankuljetuspalvelu Foodora, ruokalähettipalvelu Wolt ja lehtiä jakava Earlybird.

”Freelancer” ei sairastuessaan saa sairauspäivärahaa, hänelle ei makseta lomakorvausta eikä hän saa korvausta omien työvälineidensä käytöstä esimerkiksi puhelimesta ja polkupyörästä tai autosta. Työntekijällä ei ole työnantajan maksamaa työterveyshuoltoa, eikä työstä kerry eläkettä.

”Freelancerit” eivät tosiasiallisesti voi itse päättää, milloin ja missä he tekevät työtään, vaan työtä on tehtävä silloin, kun ruoka tai lehti pitää toimittaa asiakkaalle. Lisäksi yritys voi kuljetusten aikana antaa työn tekemistä koskevia ohjeita, ainakin ruokalähettien kohdalla näin tapahtuu.

Kaikki työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät, vaikka työtä markkinoidaan vain lisäansioiden hankkimisena, jopa harrastuksena.

Näiden yritysten toiminnasta aiheutuu mittavia yhteiskunnallisia menetyksiä sosiaaliturva- ja eläkemaksujen jäädessä kertymättä. Kyse on työntekijälle kuuluvan ansion varastamisesta. Lisäksi ne vääristävät yritysten välistä kilpailua.

Työntekijälle kuuluvia perustavaa laatua olevia oikeuksia ovat oikeus työsopimukseen, sairauslomaan, eläkkeeseen ja työterveyshuoltoon. Lisäksi työntekijän kuuluu saada korvaus omien työvälineiden ja ajoneuvon käytöstä ja hänen tulee voida käyttää työpaikan sosiaalitiloja.

Kysyn ministeriltä miksi työsuojeluviranomainen, jonka pitäisi valvoa työsopimuslain noudattamista, ei ole puuttunut edellä mainittuihin epäkohtiin, tai jos työsuojeluviranomainen on selvittänyt asiaa, mutta tullut siihen tulokseen, että työsuhteen tunnusmerkistö ei täyty, millä perusteella tähän on päädytty.

Haluan myös tietää mihin toimenpiteisiin ministeri aikoo ryhtyä sen selvittämiseksi, ovatko nämä freelancerit työsuhteessa vai eivät ja onko ministeri laskenut, kuinka paljon Suomessa jää sosiaaliturva- ja eläkemaksuja maksamatta tällaisten freelancer-työsuhteisiin pakottavien yritysten takia ja mihin voi johtaa sellainen kehitys, kun yritykset kiertävät työsopimuslakia ja jättävät maksamatta sosiaaliturva- ja eläkemaksuja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Ei ole käytännössä mahdollista.

Jos työnantaja maksaa euronkaan palkkaa, oli sitten freelancer tai ei, niin työnantajan on kuukauden sisällä kaikki työnantajamaksut suoritettava ja työntekijälle kertyy eläkettä ja sosiaaliturvaa.

Sitten on toinen mahdollisuus, että työntekijä tekee työn yrittäjänä, jolloin hän laskuttaa työnantajaa summalla, johon sisältyvät kaikki verot, ym. työttömyys- ja sosiaalimaksut.

Välimuotoja ei ole.

Tiedän, että on freelancereita, jotka laskuttavat työnantajaa tekemästään työstä, mutta pitävät rahat itsellään eivätkä huolehdi omista työttömyys- ja sosiaaliturvamaksuistaan.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Kuusi seitsemästä viimeisimmästä työnantajastani on jättänyt eläkemaksut maksamatta. Yliopistoja, kaupunki ja laskutuspalvelu. Vain yksi on yksityinen ja pienyritys.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Ei pidä paikkaansa. Eläkemaksut ovat lakisääteisesti ulosottokelpoisia ilman mitään oikeudenkäyntiä. Vakuutusyhtiöt vievät työnantajalta housutkin jalasta, jos eläkemaksut rästissä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ongelma on siinä, ettähuomasin vasta jälkeenpäin, (6-7 vuotta), mitkä firmat oli jättänyt eläkemaksut maksamatta. (Viisi firmaa työurani aikana).

Henry

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi Vastaus kommenttiin #7

Ehkä olet saanut palkkasi pimeänä. Silloin jäävät eläkemaksut myös hoitamatta. Muuten ei ole mahdollista.

Kuten yllä kerroin, työnantajamaksut ovat ulosottokelpoisia. Ja toisaalta, jos työnantaja jättäisikin työnantajamaksut maksamatta, eläkkeesi kertyy siitä huolimatta, kun palkkailmoitukset on tehty.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #8

En ole tehnyt pimeänä. Mihin virastoon asiasta voi ilmoittaa? Ja kuinka ne vanhentuu?

Henry

Antti Harkila

Omalla toiminimellä hommiin tai sitten ei ollenkaan! Eihän kenenkään ole pakko mennä töihin jos ei saa haluamaansa palkkaa!

Kaarina Leinonen

Tähän tämä kokoomus-keskustayrittäjävetoinen hallitus on johtanut ! Kaikki lusmuilijat jotka tekevät näin nimenomaan "muka työnantajana" syövät kuormasta eli kipeästi tarvitseville jää entistä vähemmän ja että tätä tapahtuu julkistyöyhteisöjen toimesta on tieto siitä että kaikki ei ole kohdallaan on uskomaton! Työministeri Lindström haloo ! Ja jos tämä ei mene levitykseen palstalla teen jotakin muuta !

Kaarina Leinonen

Tähän on pakko tehdä lisäys - olivatko nämä työpaikat aktiivimallin edellyttämiä työpaikkoja ja olivatko sen osoittamiseen tarkoitettuja duunipaikkoja vai ihmisten itsensä hengenpitimikseen hankkimia ?

Käyttäjän IrmeliKaario kuva
Irmeli Kaario

Ei pidä asettaa esteitä työnteolle ja yksityisen yrittäjyydelle.Jos joku haluaa tuota työtä niin sallittakoon. Ei aina pidä kaivaa toisten taskua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset