SatuTaavitsainen SDP:n kansanedustaja Mikkelistä

Työntekijä sisään, ei ulos

Hallituksen on vedettävä valmisteilla oleva irtisanomislaki pois. Laki on epäoikeudenmukainen ja eriarvoistaa ihmisiä riippuen siitä, minkä kokoisella työpaikalla he työskentelevät. Työntekijälle koituisi työpaikan menettämisen lisäksi vielä rangaistuksena kahden kuukauden aika ilman työttömyysturvaa. Tuen ammattiliittojen toimia lain vastustamiseksi ja ihmettelen, miksi hallitus ajaa isänmaamme umpikujaan. Mieluummin hallituksen pitäisi työskennellä sopien kuin sanellen.

Muutoinkin hallituksen työllistämispolitiikka on ollut työttömiä ja työntekijöitä syyllistävää, kurittavaa. Esimerkkinä mainittakoon ihmisten arkea kurjistanut työttömien aktiivimalli, työttömyysturvan leikkaukset ja julkisen sektorin lomarahaleikkaukset nyt valmistelussa olevan irtisanomislain lisäksi.

SDP on esittänyt hyviä ehdotuksia työllistämisen edistämiseen, mutta hallitus vain uppiniskaisesti ajaa toimiaan, jotka tietävät työrauhatonta, riitaisaa, kallista talvea työpaikoille. 

Irtisanomislaki on huono, eikä se täytä tavoitteita työllisyyden parantamiseksi. Yksinyrittäjiä on paljon ja heidän tilanteen helpottamiseksi pitää tehdä toimia, jotta ensimmäisen työntekijän palkkaaminen helpottuisi. SDP on esittänyt 20 000 euron verovähennystä yksinyrittäjien arjen helpottamiseksi sekä arvonlisäveron alarajan nostamista. Työntekijä pitää saada sisään eikä ulos.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Aina löytyy niitä mätiä joukossa ja niistä ei koskaan päästä eroon. Ongelmana on se, että hallitushan niitä esityksiä tehtailee ja heikentää.

Esimerkkinä on irtisanomislain heikentäminen ja siinä ehdoteltiin kompromissia ja hallitus ei tunnu ymmärtävän, että ketään ei saa laittaa eriarvoiseen asemaan.

Parasta kaikille on se, että luovutaan kaikista karenssisäännöistä.

Minä ammattiyhdistyksiin kuulumattomana jouduin 4 kuukauden palkattomuushelvettiin ja työnantaja ei halunnut laittaa minua pois vaikka minä monesti pyysin ja itse en voinut erota, koska karenssit.

Rahapulassa jouduin pyytämään sukulaisiltani rahaa ja anelut ovat aiheuttaneet osittain vahinkoa sukulaissuhteisiini, joita on vaikeaa saada luottamusta takaisin.

Jouduin kysymään TE-keskukselta apua tilanteelleni ja osattiin neuvoa ja hakemaan työelämän tuntevan asianajajan pakeille, jolta sain evästystä, että miten laillisesti voisin irtisanoa silminnäkijän avulla pätevällä asiakirjalla.

Lopputuloksena käräjäoikeudessa työnantajani tuomittiin vahingonkorvauksiin. Enkä minä saanut minkäänlaista karenssia, sillä karenssin välttämiseksi TE-keskus suositteli oikeuteen vetämistä tilanteessani.

Kenenkään ei saa joutua kitumaan loukussa ja pitkään jumittumaan, että saisi järjestettyä apua.

Työntekijöillä pitäisi olla mahdollisuus irtisanoutua heti, jos yritys jättää maksamatta, tekee välinpitämättömyyksiä, työturvallisuuden laiminlyömistä, jne.

Huonot firmat oppisivat itse korjaamaan asenteensa, jos menettää jatkuvasti työntekijöitä ja on hankala perustella, että syyt olisi laiskoissa työttömissä, jos yrityksen ovi käy tiheään tahtiin.

Minulla oli vakituinen työ metallialalla ja olin lomautettuna pitkään ennen siirtymistä toisen työnantajan palvelukseen ja vasta siellä huomasin, että taloudellisesti yrityksellä ei mennyt hyvin. Jos olisin tiennyt taloudellisista tiedoista, en olisi siirtynyt lainkaan.

AY-järjestöt toimivat omalla tavallaan pitäen sovituista asioista kiinni ja hallituskin, mutta nyt hallitus on vain heikentänyt ja rikkonut lupauksiaan.

Kohta ei enää tarvitse katsoa tämän hallituksen sekoilua ja seuraava eduskunta on ehkä parempi. Tämän huonommaksi on ainoastaan diktatuurin nouseminen vallalle.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Omakohtaiset faktat ovat aina paras todiste siitä, mihin kaikki epäoikeudenmukaisuus voi pahimmillaan johtaa. Siitä kiitos kirjoituksellesi. Toivottavasti se saisi enemmänkin huomiota ja laittaisi ihmiset ajattelemaan. Myös hallituksen ymmärtämään, että he itse eivät vain oikein ymmärrä mitä tekevät.

Kummaa touhua kaiken kaikkiaan, sortaa alati tavallista kansaa. Moni terveytensä kanssa kamppaileva saa siis potkut alta aikayksikön ilman mitään tukea, jos hallituksen ajattelumalli menee läpi. Päälle vielä henkiset ongelmat, joita hellitus ei ota huomioon. Myötäeläminen ei vain kaikilta onnistu, tunnettu totuus sekin.

Toimituksen poiminnat