SatuTaavitsainen SDP:n kansanedustaja Mikkelistä

Vilunkiveikot kuriin!

Tiesitkö, että Italian työmarkkinat ovat totaalisen jakautuneet ja ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäytöstä on muodostunut laitonta järjestelmällistä toimintaa, jonka parissa on 3-4 miljoonaa työntekijää. Työtä teetetään Italiassa pimeästi, työsuhteen ehdoissa ei noudateta lakia.

Noin 80 prosenttia näistä hyväksikäytön kohteena olevista työntekijöistä on ulkomaalaisia. Erityisesti riistetään maataloustyöntekijöitä. Yrittäjät tilaavat työvoimaa välittäjältä, joka rekrytoi työntekijät ja kuljettaa heidät työpaikalle. Palkka on yleensä alle puolet työehtosopimuksen edellyttämästä ja työ kestää keskimäärin 8-12 tuntia päivässä.

Noin 60 prosentilla Italian maatalouden työntekijöistä ei ole käytössään juoksevaa vettä tai wc-tiloja. Kyydistä, majoituksesta, ruoasta ja muista perustarpeista peritään maksu. Pahimmissa tapauksissa työntekijöitä kohtaan käytetään väkivaltaa, heidän henkilöllisyyspaperinsa viedään ja heidät majoitetaan ala-arvoisiin oloihin. Tilanne on todella paha. Lue lisää: https://aikamerkki.org/laittomasti-toissa

Italian ilmiö on Britannian EU-eron ja USA:n presidentinvaaleissa Trumpin voiton takana. Ihmisten toimeentulo on heikentynyt, työehdot ovat heikentyneet. Kaikkien palkat ovat laskeneet, kun yritykset maksavat ulkomaisille työntekijöille vähemmän. Esimerkiksi Britanniassa ulkomaisen työvoiman tulo maahan on auttanut yrityksiä, mutta se ei ole vaurastuttanut Britannian väestöä. Työnantajat ovat vain laskeneet palkkoja alaspäin. Sama juttu USA:ssa. Tämä ei ole ulkomaalaisten ihmisten vika, vaan järjestelmän vika, joka mahdollistaa tällaiset ahneet ja itsekkäät työmarkkinat. Ihmiset kuitenkin syyttävät ulkomaalaisia, kun se on niin helppoa.

Kuulostaako tutulle?

Nykytilanne Italiassa johtuu ennen kaikkea poliittisista päätöksistä. Viimeisten 20 vuoden aikana siellä on työntekijöiden suojelua koko ajan purettu ja työvoimatoimistoja karsittu. Kun valtion roolia on heikennetty, tyhjiön on täyttänyt rikollisuus. Välittäjät tarjoavat tehokkaan palvelun yrittäjille, jotka etsivät työvoimaa. Kuulostaako tutulle? Aivan kuin Sipilän hallituksen maakuntauudistukseen liittyvät kasvupalveluesitykset.

Hyväksikäyttöä on Suomessakin. Aivan Italian tasolle työmarkkinoiden jakautumisessa ei Suomessa ole (vielä) vajottu, mutta meilläkin on aloja, joilla todistettavasti tapahtuu ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä. Esimerkiksi vastikään suomalaismies sai ihmiskaupasta ehdollisen vankeustuomion, kun toi Suomeen 26 thaimaalaista marjanpoimijaa.

Alipalkkausta esiintyy Suomessa esimerkiksi siivous-, rakennus- ja ravintola-alalla. Teollisuudessa on myös ollut yrityksiä, joissa on ollut ongelmia ja ihmiskaupaksi luettavia tilanteita. Ulkomaalaisillle on joko maksettu palkka alle työehtosopimuksen, tai kikkailtu niin että osan palkasta on joutunut maksamaan takaisin työnantajalle. Voi olla että työsopimusta ei ole ollut lainkaan, tai on ollut kaksi erikielistä sopimusta joissa on eri työehdot. On myös tapauksia joissa ei ole maksettu lisiä, vaan joku tietty könttäsumma.

Ilmiöön liittyy myös työntekijän kontrollointia. Pitkien työpäivien lisäksi työntekijää saatetaan estää luomasta suhteita suomalaiseen yhteiskuntaan, opiskelemasta kieltä ja ymmärtämästä omia oikeuksiaan. Työntekijät saattavat asua ala-arvoisissa olosuhteissa ja olla riippuvaisia työnantajastaan. Näin siis Suomessa!!

On puututtava järein toimin

Tähän pitää seuraavien eduskuntavaalien jälkeen valittavan maan hallituksen tiukasti puuttua. Toivon pääministerin olevan sellainen henkilö, joka puolustaa palkansaajia (Antti Rinne). Työtä toisen hyväksi tekeville ihmisille tulee maksaa asianmukainen palkka ja kaikenlainen vilunki ja hyväksikäyttö tulee saada loppumaan.

Maan hallituksen on lisättävä AVI:n työsuojeluun ulkomaalaistarkastajien määrää ja poliisin on saatava lisää ihmiskauppatutkintaan erikoistuneita poliiseja. Myös julkisten toimijoiden; valtion, kuntien ja niiden konserniin kuuluvien yhtiöiden, virastojen ja liikelaitosten tekemiä hankintoja ja tilaamia urakoita ja alihankintaketjuja on tarkasteltava suurennuslasilla ja laitettava asiat kuntoon.

Verohallinnon otetta tulee tiukentaa, sillä nykyisillä ohjeilla yritykset ovat alkaneet kikkailla niin, etteivät maksa enää työntekijöistään sosiaaliturva- ja eläkevakuutusmaksuja. Jättämällä työnantajamaksut maksamatta, ne hakevat kilpailuetua. Työtä ilman sotu- ja eläkemaksuja teetetään jatkuvasti mm. Helsingin Sanomien jakamista Itä-Uudellamaalla, toimistotöitä, siivoustyötä, kaupassakäyntiä vanhuksille, muuttoapua, pihatöitä jne jne.

Yritykset, jotka eivät maksa työnantajamaksuja kilpailevat epäreilusti sellaisten yritysten kanssa, jotka hoitavat työnantajamaksut asiallisesti. Oikein toimivat yritykset häviävät kilpailutuksia ja vähentävät työntekijöitä ja negatiivinen kierre syntyy koko yhteiskuntaan.

Tämä kotimainen ilmiö on tapahtunut valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) johdolla. Hänen aikanaan on verohallinnon suhtautumista työnantajamaksujen maksamatta jättämiseen löysytetty. Vuonna 2016 verohallinto poisti kokonaan ohjeestaan lauseen: ”Työsuhde syntyy verotuksessa aina tilanteessa, jossa myös työoikeudellisen työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät." Linja on ollut Sipilän hallituksen tietoinen valinta. Saada kilpailukykyä yrityksille. Keino on väärä ja epäreilu. Se johtaa siihen, että valtion kassaan ei kerry sosiaaliturvamaksuja, eläkerahastoihin ei kerry rahaa ja lehdenjakajalle ei kerry eläkettä ja näin ollen työntekijä on eläkkeellä köyhä, vain takuueläkkeen varassa elävä.

Huomaatko yhteyden?

Vuonna 2014 julkaistiin Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) tutkimus, jossa kaksi taloustutkijaa paljasti yhteyden työvoiman järjestäytymisasteen laskun ja ylimmän tuloluokan tulojen lisääntymisen välillä länsimaissa vuosina 1980-2010. Sen mukaan arviolta puolet tuloerojen kasvusta johtuu ammattiliittojen heikentyneestä asemasta. Kun ihmiset eivät kuulu liittoon, mahdollistuu ylläkertomani vilungit.

Järjestäytyminen olisi ratkaisu ja sepä se pitäisi olla valtion kärkitavoite Suomessa. Esimerkiksi Kanadassa työnantaja ei ota töihin sairaanhoitajaa, joka ei kuulu liittoon. Siellä työnantaja katsoo, että on kaikkien etu, että työntekijät kuuluvat ammattiliittoon. Siellä sairaanhoitajien palkat ovatkin PALJON paremmat kuin Suomessa, käteen jää 4300 euroa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Et paljoa puhunut näistä riistävistä työnantajista, toki yhden suomalaisen mainitsit. Onko juttusi siis vain säälin kerjuuta vai muutenko vaan tahallasi pimität tärkeitä taustatietoja vasemmistolaiseen tapaan? Itsekkään ideologian edessähän kaikki on sallittua eikä totuuden kannata antaa häiritä hyvää tarinaa.

Kaikki riisto pitää ehdottomasti kitkeä pois, ihan taustaan katsomatta. Mutta niin kauan kuin te ette puhu asioista oikealla nimellä niin kukapa jaksaa välittää paskan vertaa, tekopyhyys kun loistaa kirkkaana.

Googlettelin uutisia ja suurimmassa osassa, joissa työnantajan tausta kerrottiin, paljasti riistäjäksi ulkomaalaisen työntekijän kanssa saman taustan omaava.

Mutta siihen ei taida vasemmistolaisten halu riittää puuttua, valkoinen heteromies on saatava tästäkin vastuuseen. Teistä poiketen laittaisin itse vastuuseen jokaisen riistäjän, taustaan katsomatta.

Juha Hämäläinen

Tuohon samalaisten toisiensa riistämiseen on myös Suoemsta kokemusta. Eräässä nuorten suosimassa majoituspaikassa oli "työhaastattelu" jota piti kolme vahvemman värityksen omaavaa. Heidän kielitaitonsa ja yhteiskuntaoppinsa oli jo sillä tasolla, että näkivät kykenevänsä huijaamaan työluvattomia (pääosin) EU-kansalaisia, jotka olivat tulleet Suomeen onneaan etsimään.

Lähetin pari agenttia (GR-SP) tutkimaan asiaa ja työ olisi ollut pimeää kaiken sorttista väsäystä mihin hakijan taidot riittivät. Minun kanssa kolmikko ei haluannut keskustella........

Samaa ilmiötä on tavattu Helsingin rakennustyömailla, jossa virolainen johtaja perusteli saunan tekemisestä (muotolauteet, paneelit ja muut vermeet) saatavaa "mitätöntä" korvausta Suomen TES-kirjalla..........

Rajat auki vaan taivasta myöten niin kyllä ne ongelmat tulee kutsumattakin! Vink vink Sippelä, Orvotin ja Sonni

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Niin, sellaista se on elämä maailmalla. Kurjaa ja ei lainkaan reilua. Mikähän lie syynä vallitsevaan tilanteeseen. Väkimäärä ja ns. normaalit työpaikat, joiden palkalla elää, eivät ikäänkuin kohtaa. Siitä lie kysymys.

Mahdollisista työvoiman ylitarjontaongelmista huolimatta, etenkin vasemmisto haluaa kuitenkin maan täyteen ulkomailta tulevia hädänalaisia. (?) ns. humaanisuuden nimissä. Näiden kulkijoiden elatuskuluthan ovat jo sadoissa miljoonissa, eikä loppua näy. Niitä töitä ei tosiaankaan kun ei edes oman maan kansalaisille ole riittävästi. Töihin nuo reppanat siis olisi saatava, vai mitä. Näistä työttömistä ja heidän oloistaan se vasemmisto varmaan kantaa oikeasti vastuun ja jos ei muu auta, niin liittoon vaan. En silti jaksa uskoa, että ammatti - ja kielitaidottomat saisivat kuitenkaan saman liksan kuin muut. Vaikka se reilua olisikin. Eli, kun ei ole sitä yleiskielitaitoa, ei koulutusta, ei ammatilllista osaamista, ja osalta puuttuu myös integrointihalukkuus läntiseen arvomaailmaan.

Koulutusta annetaan ilmaiseksi ensin toki, muutama vuosi yhteiskunnan tavoille oppimista ja perusasioita. Sitten ammatillista koulutusta jne. ehkä sitten n. 5-10 vuoden jälkeen porukasta osa voi jopa työllistyä. Jotkut työllistyvät toki aiemminkin, jos osa perusenglantia.

Mutta muuten toki ihan jees ja kivaa porukkaa rikastuttamaan maata. Varsinkin niitä vilunkivillejä ts. sitä halpa ja vuokratyövoimatoimintaa, tai vaihtoehtoisesti sitten laitetaan nämä osaamattomat julkiselle puolelle tekemään höpöhöpö - hommia pikkuliksalla. Kuten blogisti hyvin tietää, ei jo maahan tulleiden työllistyminen ole ollut succes.

Italiassa ja Espanjassa halpatyövoimasysteemiä pyörittää mafian lisäksi paikalliset viljelijät. Suomessa saman tekevät vastaavasti yhteiskunnan päättäjät, mutta toki epäsuorasti. Pts. Turvapaikkabusines.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

HUOM! Tärkeä tiedote Suomen työvoimapalveluiden osalta (anteeksi Satu, ei ihan aiheeseen, mutta aihekokonaisuuteen kylläkin):

Huomaattehan, että - -"Eures-asetuksen 11 artiklan mukaan jokaisen jäsenvaltion on perustettava kansallinen hyväksymisjärjestelmä viimeistään 13.5.2018. Kansallisen järjestelmän nojalla päätetään uusien toimijoiden mukaan tulosta Eures-verkostoon, seurataan niiden toimintaa verkostossa sekä tarvittaessa perutaan niiden hyväksynnät.

Esityksellä perustettaisiin Eures-asetuksen edellyttämä kansallinen hyväksymisjärjestelmä. Esitys liittyy pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaan, jonka mukaan yksityisten työvoimapalveluiden roolia erityisesti helpoimmin työllistyvien palveluissa lisätään."- -

Lähde:

https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2017/20170196

---

Miksi tästä ei ole ollut julkisuudessa mitään, että "jäsenvaltion on perustettava kansallinen [Eures]-hyväksymisjärjestelmä viimeistään 13.5.2018"?

Siis käytännössä jo ylihuomenna!?

Juha Hämäläinen

Sama tahti on askelten niin Kreikassa, kuin Italiassa ja kohta myös Suomessa, kunhan saadaan oikein reilusti näitä hyväksikäytettäviä omien virattomien (lukusisältäämyösvirkamiehet) ohelle istumaan tuleviin työvoimapuistoihin, joissa on satamatyylinen "huuto" työhaluisille!

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Yrittajat.fi: "Eures-työnvälitys avataan myös yritysten käyttöön"

- -"Uudet jäsenet ja kumppanit [ts. yksityiset työvälitysfirmat] voivat hyödyntää liiketoiminnassaan Euresin laajoja työnhakija- ja ansioluettelotietokantoja sekä työpaikkailmoituksia, Eures-verkoston yhteistyötä sekä Euroopan laajuisia verkkorekrytointitapahtumia. Ne voivat myös tarjota Euresin piirissä kansainvälisen rekrytoinnin oheispalveluita: asettautumispalvelua, koulutuksia ja valmennuksia." - -

https://www.yrittajat.fi/uutiset/571495-eures-tyon...

---

Näinkö meidän suomalaisten työnhakijoiden yksilölliset työnhakutiedot ansioluetteloineen jaetaan Euresin avulla koko EU:n käyttöön - niin julkisille kuin yksityisillekin työvoimatoimijoille "markkinamiesten" raadeltaviksi?!

Aiheesta on käytävä laajempi arvokeskustelu: nyt näyttää, että asiassa mennään täysin sammutetuin lyhdyin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

- -"Euroopan unionin on keskityttävä olennaisimpiin kysymyksiin, eikä integraatiota ole tarpeen syventää kaikilla politiikan aloilla. Hallitus arvioi kaikkea EU-sääntelyä talouskasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden näkökulmasta ja edellyttää vastaavaa käytäntöä myös EU:n toimielinten tasolla. Suomi tavoittelee nykyistä vähemmän, mutta parempaa ja kevyempää sääntelyä.

Pk-yrityksiä koskevia joustoja on käytettävä täysimääräisesti. Hallitus ei lisää kilpailukykyä haittaavaa ylimääräistä taakkaa EU-sääntelyn kansallisessa toimeenpanossa ja vahvistaa Suomen kykyä arvioida EU-sääntelyn taloudellista merkitystä ja oikeudellisia ulottuvuuksia." - -

Lähde: Sipilän hallituksen hallitusohjelma

http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1427398/R...

Käyttäjän JuhaniKorte kuva
Juhani Korte

Kylläpä näyttää demaria ahdistavan se että joku työllistyy ohi viranomaishallinnon. En tiedä mikä tilanne oikein on eteläeuroopassa, mutta jokainen voinee verrata vaikkapa kotimaisen tai epsanjalaisen tomaatin kilohintaa. Kotimaisen kasvihuone-energia vastannee aika pitkälle kanariantomaatin lentomatkan hiilijalanjälkeä.

Toimituksen poiminnat