SatuTaavitsainen SDP:n kansanedustaja Mikkelistä

Sosiaali- ja terveyspalveluilla on merkitystä eläkeläisten toimeentulolle

"Jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hän on saava yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on.” Matt 25:29

Tätä Matteuksen evankeliumin jaetta voi verrata Juha Sipilän (kesk) porvarihallituksen politiikkaan. Matteus-vaikutus tarkoittaa etujen kasautumista niille, joilla niitä on jo ennestään. Rikkaille on annettu rahaa, köyhiltä on otettu.

Pienituloisten eläkkeensaajien voimat alkavat loppua. He joutuvat käyttämään kaiken energiansa selviytyäkseen juuri tästä päivästä. Maan hallituksen pitää korjata eläkkeensaajien toimeentuloa ja vahvistaa heidän ihmisarvoista elämää.

SDP:n tavoite on tehdä alle 1 400 euron eläkkeisiin 100 euron kuukausikorotus. Tämä parantaisi pienituloisten asemaa ja nostaisi yli 50 000 suomalaista köyhyysrajan yläpuolelle.

Eläkeläisten toimeentuloon vaikuttaa tulojen ohella myös välttämättömät menot, joista sosiaali- ja terveyspalveluiden menot ovat yksi keskeisimmistä. Tämä on luonnollista, koska eläkkeensaajilla sote-palveluiden tarve on muuta väestöä keskimääräistä suurempi: vanhemmilla eläkeläisillä iän mukana heikentyvän terveyden ja toimintakyvyn vuoksi, nuoremmilla työkyvyttömyyseläkkeen saajilla alentuneen työkyvyn ja heikomman terveydentilan vuoksi.

Soten asiakasmaksuihin liittyy tärkeitä oikeudenmukaisuuskysymyksiä. Vanhimmista (yli 85-vuotiaista) eläkeläisistä 32 % kuuluu pienituloisimpaan ja vain 9 % rikkaimpaan tuloviidennekseen. Hyvin vanhoilla eläkeläisillä on paljon hoivatarvetta mutta heillä ei ole rahaa maksaa palveluista. Korkeat maksut ovat esteenä palvelujen saannille ja eniten ilman riittävää apua olevia on pienituloisissa. Tämä on epäoikeudenmukaista.

Pienituloiset eläkeläiset käyttävät julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja enemmän kuin suurituloiset. Yksityisiä sote-palveluja, joihin on haettu Kela-korvauksia, on käyttänyt hieman yli puolet eläkeläisistä mutta heistä 71 prosenttia on ylimmästä tuloluokasta. Kela-korvauksesta huolimatta monella pienituloisella ei ole varaa yksityisten sote-palveluiden tai palvelusetelien käyttöön. Kela-korvausjärjestelmä ja palvelusetelit hyödyttävätkin eniten suurituloisia. (Lähde eläketurvakeskuksen tutkimus). Tämä on epäoikeudenmukaista ja siksi on hyvä, että Kela-korvausjärjestelmä yksityisiin sote-palveluihin aiotaan kokonaan lakkauttaa.

Kotihoidon palveluja on saanut noin joka seitsemäs eläkeläinen, mutta osuus on huomattavasti suurempi vanhemmissa ikäryhmissä, erityisesti yli 85-vuotiailla, joista lähes puolet on käyttänyt kotihoidon palveluita. Ero pienituloisten ja suurituloisten välillä on iso kotihoidon käytössä: alimpaan tuloviidennekseen kuuluvista yli 85-vuotiaista puolet on saanut kotihoitoa. Hyvätuloisemmat eläkeläiset eivät ole käyttäneet kotihoidon palveluita näin laajasti. Tämä on yhteydessä yksin asumisen yleisyyteen erityisesti alimmassa tuloluokassa, ja heikompaan terveydentilaan ja vähäisempään yksityisten palvelujen käyttöön.

Eläkeläisille kasautuu paljon lääkkeiden omavastuita, mutta pienituloiset maksavat lääkkeistään suhteellisesti enemmän. Lääkkeitä paljon tarvitsevista merkittävä osa on vanhuksia ja lähes kaikilla on krooninen tauti ja useita samanaikaisia (osittain epäsopivia) lääkityksiä. Etenkin pienituloiset ja pitkäaikaissairaat ihmiset jättävät kustannussyistä lääkkeitä ostamatta tai puolittavat annoksia.

Oikeus parhaaseen mahdolliseen terveyteen ja hoivaan kuuluu kaikille. Köyhyys estää pääsyn sosiaali- ja terveyspalvelujen pariin, mutta sairastuminen ja korkeat asiakasmaksut ja lääkkeiden omavastuut myös ajaa ihmisiä köyhyyteen. Tämä pitää muuttaa.

Suomen pitää palauttaa arvopohjamme solidaarisuuden periaatteelle: kaikille ihmisille turvataan pääsy laadukkaiden julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden piiriin maksukyvystä ja yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta.

Suomi ei tarvitse mitään massiivista Sipilän sote-uudistusta maakuntiin, vaan tarvitsemme perinpohjaisen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksu-uudistuksen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

"Rikkaille on annettu rahaa, köyhiltä on otettu."

Eilen laitumelle kirmanneet Viikin lehmät antoivat Satua älykkäämpiä lausuntoja.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Tuo Pyykkönen se osaa keskustella tyylillä ja rakentavasti, kaiken lisäksi älykkäästi.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Huonoa kieltä ja propagandaa. Onkohan tytöltä jäänyt äidinkieli väliin peruskoulussa?

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Valitettavasti SDP:llä ei ole ollut minkäänmoista kokonaisvaltaista otetta hallituksen mallia parempaan sote-uudistukseen. Sadun pelkistys siitä, että tarvitsisimme perinpohjaisen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksu-uudistuksen, ei osoita suurta asian ymmärtämistä. Pikemminkin se lienee vain täky, jolla kosiskellaan äänestäjiä ilmeisesti tarkoittaen entistä edullisempia asiakasmaksuja.

On kuitenkin totta, että maksu-uudistus olisi ilmeinen osa sote-uudistusta, jossa kaikki tarpeettomat toimenpiteet on leikattu. Koska ainakin yli kolmasosa käyntimaksuista menee laskutuskustannuksiin, ei niiden perimisessä ole mitään mieltä. Koko terveydenhuollon maksuihin suhteutettuna kyseessä on miljardiluokan tarpeeton kustannus joka vuosi. Maksut olisi yksinkertaisinta hoitaa verotuksen kautta. Näinhän jo nytkin tapahtuu suurimmalta osin.

Aivan samalla tavalla kannattaisi menetellä reseptilääkkeiden kanssa. Valtio voisi hankkia lääkkeet ja potilaat saisivat ne käteensä heti terveyskeskuksesta poistuessaan ilman reseptejä ja rahan käyttöä. Kätevää, eikö totta? Tällöin lääkkeet tulisivat maksamaan alle puolet nykyisestä eli säästöä syntyisi vähintään 1,2 mrd €/v. Lääkejakelun logistiikkakulut laskisivat alle kymmenenteen osaan nykyisestä ja varmuusvarastoinnista tulisi paras mahdollinen. En ole pystynyt ymmärtämään miksi lääkkeistä pitäisi maksaa miljardi enemmän vain sen takia, että apteekkarit tienaisivat verojen jälkeen reseptilääkkeistä yhteensä noin 80 miljoonaa euroa?

Terveydenhuollon maksuttomuus ei ole maailmalla mitenkään ainutlaatuista. Usein sitä on vastustettu vetoamalla palvelujen turhan käytön välttämiseen. Helsingissä, josta käyntimaksut poistettiin tällaista ei ole kuitenkaan havaittu. Ongelmia ei ollut myöskään 1970-1980-luvuilla, jolloin käyntimaksuja ei terveyskeskuksissa ollut. Kolikon toisena puolena on myös, että varhaisempi vaivoihin puuttuminen yleensä myös laskee hoitokustannuksia.

http://ahkalevisalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mun mielestäni tuo lisäkuluja se että joutuisin joka kerta mennä terkkariin kun lääkkeeni on loppu? nykyään voin uusia reseptit kätevästi netissä koska kärsin kroonisista sairauksista.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Onko apteekki vai terveysasema keskimäärin lähimpänä, vaikea sanoa. Kuitenkin jos ajatellaan, että jokainen joutuisi erikseen käymään apteekissa terveyskeskuskäynnin jälkeen, se merkitsisi yhteensä vuoden aikana noin 100 miljoonan euron matkakuluja ja ansionmenetyksiä. Oikaistussa lääkehuollossa lääkemääräykset voisi edelleenkin uusia netissä, vaikka tosiasiassa reseptejä ei tarvittaisi muuhun kuin että jos haluaisi edelleenkin ostaa lääkkeensä apteekista (siis kalliimmalla hinnalla).

Ei tarvitse olla suurikaan tietäjä arvatakseen, että uusien lääke-erien jakelu on lähitulevaisuudessa järjestettävissä niin, että ne tulevat esimerkiksi asiakkaan käyttämään kauppaan. Silloin syntyy kyllä jonkin verran lisää kustannuksia, mutta nykyisen apteekkijakelun kuluihin nähden ne ovat merkityksettömiä. Postijakelu olisi turvallisuusseikkojen takia ongelmallista.

Markku Koivisto

"Suomen pitää palauttaa arvopohjamme solidaarisuuden periaatteelle: kaikille ihmisille turvataan pääsy laadukkaiden julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden piiriin maksukyvystä ja yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta."
Tarkoittaako tuo palauttaminen, että asia Suomessa olisi aiemmin joskus ollut tuolla tavoin?
Työväenliikkeessä sitä kauan sitten pidettiin esillä ja joten kuten noudatettiinkin. Sittemmin sen vaatiminen alkoi enenevästi kohdistua työnantajiin. Mitä työväen keskinäisestä solidaarisuudesta vielä jäljellä oli, katosi tyystin työttömyyden räjähdettyä käsiin. Tämän päivän solidaarisuus ilmenee vimmaisena työllisten etujen ajamisena, useinkin lakkojen ja mielenosoitusten tehostamina.
Oma työelämäni alkoi -50-luvun puolivälissä, jolloin yhden aatesuunnan tavoite vielä oli vallankumous, se oli myös kaukana solidaarisuudesta.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Raamatun ohje siis tämä blogistin lainaus Matteuksen evankeliumista? Voisiko taustalla olla ajatus siitä, että tekevä/yrittävä tulisi palkita? Vai miksi Matteus olisi muuten noin sanonut?

Käyttäjän IluPilu kuva
Ilkka Ali-Melkkilä

On se Sote-uudistus vaan niin hauskaa seurata. Pienellä googlailulla löytyy ihmeellisiä yhteensattumia ja esimerkkejä Keskustan suhmuroinnista.
Ko, " virkamies " on ihan sattumalta Saarikon mies, no eihän siinä mitään.
Eikä siinäkään ettö suosittelija on Vehviläinen. Näin homma menee.
http://vm.fi/paatos?decisionId=0900908f80558ccd

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

"SDP:n tavoite on tehdä alle 1 400 euron eläkkeisiin 100 euron kuukausikorotus. Tämä parantaisi pienituloisten asemaa ja nostaisi yli 50 000 suomalaista köyhyysrajan yläpuolelle."
Pelkkää hevonkukkua tai kirjoittajan tietämättömyyden osoitus. Tässä toteutuisi vaan se hölmöläisten viisaus, että otetaan täkin toisesta päästä jatkoa ja liitetään se toiseen päähän. Harmi vaan, että joku asioista perillä olematon ihmispolo voi nielaista tuonkin ja äänestää tyhmyyksissään tätä petollista äänten kalastajapuoluetta. Nimittäin, jos vaikka se takuueläke, joka on vajaat 800 € nousee 100 €:lla, niin vastaavasti se menee asumistuesta tai toimeentulotuesta pois, eli käteen jää vähemmän, kuin tähän mennessä, sillä eläkkeestä menee vielä vero (asumis-, sekä toimeentulotuessa huomioidaan bruttoeläke), mitä näistä sosiaalisista tuista ei mene.
Minä Rinteen pojan husuissa en kehtaisi kyllä tunnustaa tällaista typeryyttä, mutta....... eihän tämä ole ainoa kusetus demaeilta.

Toimituksen poiminnat