SatuTaavitsainen SDP:n kansanedustaja Mikkelistä

Kelan arviointi - miten meni?

Kela on arvioinut toimeentulotuen siirtämisen toteutusta. Positiivista on ollut, että ihmisten kynnys hakea tukea on madaltunut. Arvioinnin mukaan perustoimeentulotuen ruuhka on otettu Kelassa vakavasti ja siitä on opittu paljon. Muun muassa se, että vastaavissa suurissa tehtävien siirroissa on tärkeää turvata asiakkaille kuuluvat palvelut joka hetki sekä tehdä tiivistä ja käytännönläheistä yhteistyötä aiemman tahon kanssa.

Kelan saama opetus on hyvä tulevalle sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukselle: Turvallisinta on edetä vaiheittain, eikä liikkeelle kannata lähteä suurista kaupunkikeskuksista.

Muutoksen valmistelulle pitää myös varata riittävästi aikaa. Siirtymäkausiin on varauduttava huolellisesti ja henkilöstöä on oltava riittävästi. Lisäksi on hyödynnettävä koko ajan sellaisten henkilöiden asiantuntemusta, joilla on käytännön kokemusta työn arjesta. Tietojärjestelmien tulee toimia ja ne tulee olla etukäteen testattu. Riskienhallinnan tulee olla muutoksissa mukana koko ajan, ja erilaisiin skenaarioihin pitää varautua huolellisesti.

Toivottavasti Sipilän hallitus ottaa Kelan saamat opit vakavasti. Ihmisten palvelut pitää turvata joka hetki. Sote-uudistus siirtäisi ihmisten peruspalvelut maakuntien hoidettaviksi. Tätä pitäisi ensin testata jossain maakunnassa, ettei kerralla mene koko Suomi sekaisin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Aivan totta. Samaa asiaa sivusin eilisessä blogikirjoituksessani:
http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Ihemetellä pitää miten Kela saattoi kuvitella selviävänsä kuntia merkittävästi pienemmällä väkimääriä kun kunnatkin saivat vähän väliä moitteita toimeentulotukihakemusten käsittelyn viivästyksestä. Tosin Kela saattoi varmasti osaltaan luottaa siihen, että viivästyksillä ei ole heille mitään seurauksia. Eiväthän viivästykset aiemmin aiheuttaneet seurauksia kunnillekaan. Tuen saajat vain kärsivät viivästyksistä hiljaa nahoissaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Sipilän hallituksella on ollut hirveä kiire saada toteutettua kaiken maailman mullistuksia keskinäisten lehmänkauppojensa pohjalta ennen kuin hallitus hajoaa – siihen se on laskenut vielä vajaat kaksi vuotta, mutta kylmät voi käydä aikaisemminkin, parhaimmillaan jo ennen syksyä.

Koska hallituksen liikemiehet ovat laskeneet taloudellisen nousun alkavan hallituskautensa loppuvaiheilla (merkit ovat vähitellen jo ilmassa), heillä on kiire myös siksi, että nousukausi voitaisiin selittää heidän lehmänkauppa-uudistuksistaan ja kansan "välttämättömästä" kuristamisesta johtuvaksi, minkä he laskevat verrattomaksi markkinavaltiksi seuraavissa eduskuntavaaleissa.

He ovat laskeneet että silloin kun nousukausi vallitsee, sen aikana kansa ei enää "ostaisi" kurjistumistaan välttämättömyytenä, joten maakuntauudistukset, sote-yksityistämiset ja maahanmuuttajien kiusaamiset on pitänyt toteuttaa kiireesti ennen kuin lamaa väistämättä seuraava nousu alkaisi.

Siitä kaikessa kyynisyydessään johtuu tuo jumalaton hosuminen.

Maijaliisa Hiekkanen

Kela harjoittaa aina omanlaistaan "itsearviointia". Eilen Iltalehdessä sama teesi-sarja jatkui...

* Eilenkin Kelan edustaja "moitti" lainsäädännön hitautta. Totuus on, että Kelassa oli kaksi (2) vuotta aikaa harjoitella ja sopeuttaa siirtymistä tämän vuoden alussa tulevaan, uuteen hallintotehtävään.

* Sitten meriselitykset jatkuivat, niin ja näin ja noin! Tuttua strategiaa Kelan infotasolta.

Allekirjoittanut ei tätä enää ihmettele. Kun on jo kahdeksan vuoden näyttöpakettia, 2009 alkaen, sekä Kelan hallinnon että oikeudenkäyntifoorumien asioista, en tosiaan ihmettele noita "selityksiä"?

Ikäänkuin Kelan taholla ei koskaan olisi syytä, vaan syy on aina MUUALLA?
Kela leikkii kuin marttyyri-roolia, jossa se parka (?) on aina toisten vastuulla olevien ongelmien sijaiskärsijä?

En siis ihmettele, meriselityksiä?

Kela on vahingonkorvausvastaajana (juttu odottaa valituslupaa KKO:ssa)
syystä, että menetin liki 20 000 euroa sairauspäivärahaa (2009) Kelan päätösvirheiden, laiminlyöntien, selvitysvelvollisuuden laiminlyönnin, väärien päätösten syystä. Ja lopuksi, vaikka voitin valitukseni vakuutusoikeudessa 28.11.2013 Dnro 3900/2012/3942, Kela käytti mielivaltaa, "romutti" ko. päätöksen, ei täytäntöönpannut, ei ruvennut maksamaan! Uskomatonta, mutta asiakirjadokumentoitua!

Kelan selitykset? Tuomioistuinten asiakirjoissa? Vaikka näytöt osoittavate em:ssa kiistattomia virkarikosten tunnusmerkkejä (RL 40. luku), ja vastaajiksi on haastettu neljä Kelan virkamiestä (kaksi lakimiestäkin), niin millä Kela puolustaa laittomia menettelyjään? Ei ole argumentteja, ei todisteita. Kroonista "selitystä". .

Pelkkä retorinen esitys: "Kelan vakiintuneet tavat". (?)

Lopuksi..

Toivottavasti Kelan vakiituneiksi tavoiksi ei tulisi enempää sellaista soopaa ja soppaa, jota Kela on tarjoillut 2009 lukien.
http://mlhie2.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238074-kela...

Lähde: Selviytymisen Seikkailuja - kotimaisissa kuvioissa, sivut 58-78, Kelakoneiston jauhatuksessa....

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Totta on, että niin Kela kuin muutkin viranomaiset käyttävät usein oikeudenkäynneisssä ns. näennäisperusteluja. Se ei sinänsä olisi ongelma, mutta ongelman siitä tekee se, että oikeuslaitos antaa noille näennäisperusteluille painoarvoa joka niille ei kuuluisi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kirjoitin taannoin Soten tietojörjestelmistä pari blogia, ne valmistuvat ajoissa vain suoranaisella ihmeellä mikäli tehdään maailman onnistunein tietojörjestelmähanke.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23...

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23...

Toimituksen poiminnat