SatuTaavitsainen SDP:n kansanedustaja Mikkelistä

Washingtonin terveiset!

Osallistuin viime viikolla eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenenä valiokunnan virkamatkalle Yhdysvaltoihin Washington DC:hen.

Näyttää sille, että Washingtonissa ei vielä oikein tiedetä mitä Trumpin myötä erityisesti ulkopolitiikassa tuleman pitää. Monen huulilla on kysymys: "What's the plan?" Trumpin hallinto odottaa ikään kuin baseball pelissä palloa ja lyö kun se tulee, mutta pelisuunnitelma vielä puuttuu. Sisäpolitiikassa Trump tekee perinteistä oikeistolaista politiikkaa alentaen rikkaiden verotusta ja leikaten pienituloisilta.

Aika näyttää, mutta veikkaan, että paljon sellaista mitä Trump on sanonut ei tule tapahtumaan ja paljon sellaista mitä hän ei ole vielä sanonut, tulee tapahtumaan.

Se on kuitenkin varmaa, että Yhdysvalloissa arvostetaan suomalaisia. Meitä pidetään luotettavina ja sanansa pitävänä kansana. Tämä ei ole itsestään selvää, vaan on vaatinut vuosien pitkäjänteisen työn ja säännölliset tapaamiset niin poliitikkojen kuin virkamiesten tasolla. Meillä on erittäin hyvät ulko- ja puolustusministeriön työntekijät Suomen Yhdysvaltain suurlähetystössä. Tekemäämme turvallisuus- ja puolustuspoliittista yhteistyötä ja kriisinhallintaoperaatioihin osallistumista pidetään tärkeänä ja yhteistyön toivotaan jatkuvan. Suomea pidetään kokoamme suurempana maana. Tapasimme arvostetun senaattori John McCainin, joka välitti kiitokset suomalaisille.

Vielä vajaa 10 vuotta sitten USA:ssa ja maailmalla naureskeltiin Suomen yleiselle asevelvollisuudelle sanoen sitä "ulkoilmamuseoksi". Ukrainan kriisin jälkeen asenne muuttui täysin ja nyt Suomen yleistä asevelvollisuutta arvostetaan. Yhdysvalloissa siitä on luovuttu 70-luvulla ja nykyään vain noin 1% kansasta osallistuu asevoimiin, mm. Presidentti Trump ei ole käynyt armeijaa. Vähäinen osallistuminen on eriyttänyt asevoimat muusta yhteiskunnasta omaan kuplaansa. Kansalaiset eivät tiedä, mitä armeija touhuaa. Yhdysvaltojen maavoimilla on 11 000 henkilöä palkattuna tekemään pelkästään rekrytointia. Tähän tulee vielä päälle merijalkaväen, ilma- ja merivoimien rekrytoijat. Käytetään siis miljoonia dollareita veronmaksajien rahaa pelkästään siihen, että nuoria houkutellaan liittymään palvelukseen. Tämä on aikamoista tuhlausta mielestäni ja pidän Suomen yleistä asevelvollisuusjärjestelmää parempana.

Hornetkaupoista emme juurikaan puhuneet muuta kuin sen verran, että kerroimme, missä vaiheessa hankintaprosessi on menossa. Sen sijaan kannustimme Yhdysvaltoja hankkimaan Suomesta maailman parhaat jäänmurtajat made in Finland. Yhdysvalloilla on vain yksi jäänmurtaja, eikä heillä ole osaamista valmistamiseen. Suomesta tämä kyky löytyy. Kaupan hidasteena on amerikkalaisten omat säädökset ostaa vain amerikkalaista.

Jatkoa ajatellen suomalaisten on entistä tärkeämpää pitää yllä aktiivisesti kansainvälisiä yhteyksiä joka ilmansuuntaan. Päättäjiä ja valmistelijoita on vaihtunut Atlantin molemmilla puolilla ja tietämykseen ja toistemme tuntemiseen tulee helposti aukkoja. Kansainväliset järjestöt ja kansainvälisten sopimusten noudattaminen ovat Suomelle tärkeitä. Aika näyttää, ovatko ne tärkeitä myös Yhdysvaltain uudelle presidentille ja hänen hallinnolleen. Toivottavasti.

Mielenkiintoista oli käydä Pentagonissa, jossa meillä oli muutama tapaaminen ja opastettu kierros. Yksi erikoisuus oli takaperin kävelevä opas. Pentagon on noin 30 000 ihmisen työpaikka ja maailman suurin toimistorakennus ja se on kuin oma kaupunkinsa talon sisällä. Myös merijalkaväen koulutuskeskuksessa Quanticossa vierailu oli varsin mielenkiintoinen. Senaattori John McCainin tapaaminen oli yksi kohokohdista. Kaikin puolin onnistunut matka.

McCain.jpg

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän TimothyKestrel kuva
Timo Koivusalo

Hienoa kuulla, että reissu oli onnistunut ja maiden väliset suhteet hyvällä mallilla. Niillä on Suomelle hyvin suuri merkitys.

Presidentti Trump on itsekin huomannut, että USA:n hallinto ei ole yhden miehen show vaikka kuinka haluaisi johtaa liittovaltiota kuin yritystä. Se ei vaan onnistu.

Kannattaa luottaa maan instituutioihin, jotka muodostavat jo alunperinkin luodun punnukset ja vastapainot järjestelmän. Niistä pitää ottaa mallia Euroopan Unionin kehityksen kannalta.

Jäänmurtajia kannattaa kaupata jokaisessa tapaamisessa. Buy American Act voidaan ohittaa, jos artikkelia ei ole saatavilla paikallisesti riittävästi tai tarvittavan laatuisena, tai jos yleinen etu tai kansallinen turvallisuus niin vaatii.

Suomi on tekemässä suuria hankintoja tulevina vuosina, hävittäjiä ja fregatteja. Yhdysvalloissa puolestaan jäänmurtajat luokitellaan puolustusteollisuuteen. Yhtälö on selvä, ja kaupankäynti molempien etujen mukaista.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Mainittakoon, että Ranskan uusi presidentti ehdotti vaaliohjelmassaan molempia sukupuolia koskevan asevelvollisuusjärjestelmän luomista Ranskaan. Kuukauden pituinen palvelus olisi toki pikemminkin tutustumisjakso.

http://jukkaraustia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23607...

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine

Kaksi kuukautta eli peruskausi molemmille sukupuolelle pakolliseksi, minkä jälkeen katsotaan kunto ja motivaatio jatkamaan, olisi järkevä kompromissi. Silloin joka ikinen täysikäinen Suomen kansalainen olisi lähtökohtaisesti sotilasarvoltaan ainakin jääkäri ja osaisi tarvittaessa toimia yksikössä tai maastossa edes perusasioissa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Martin-Éric, miten Kanadassa riittää ammattisotilaaksi värväytyjiä, ja tarvitaanko rekrytointiin samanlainen järjestelmä kuin USA:ssa?

Brittiarmeijassa 6 kk palvelusta pidetään rajana sotilaan lähettämiseksi sotatoimialueelle, eli sehän vastaa suunnilleen lyhintä varusmiespalvelusta Suomessa. 2 kk palvelleiden tappiot saattaisivat tulla kohtuuttomiksi ja suorituskyky silti jäädä liikaa tavoitteista.

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine Vastaus kommenttiin #5

Hannu, en osaa sanoa, miten asia on Kanadassa nykyään.

Hämärä muistikuva lapsuudestani sanoo, että välillä olen nähnyt rekrytointikampanjoita kuvalehdissä tai televisiossa. En ainakaan muista nähneeni siellä mitään USA:n tapaista rekrytointijoukkoa liikkeellä missäkin takapajulan yläasteella värväämässä seikkailun tai reserviupseeristipendin perässä olevia nuorisoita.

Itse puhuin lähinnä siitä, että kunnon peruskausi (ja jatko 6/9/11kk loppuun asti vain heille joiden kunto ja motivaatio sen sallii) tukisi Suomen kokonaisturvallisuusmallia paremmin kuin nykyinen vain miehiä koskeva pakkosyöttö vuodeksi tai puoliksi. Minusta on turhaan kallista kouluttaa peruskautta pidemmälle näin paljon miehiä tehtävään, jota eivät suurimmassa osassa tapauksia tule kertamaan, niin kuin puolustusvoimat ovat itse todenneet. Tämä sijaan kokisin järkevänä, että joka kansalainen osaisi perusasiat ja näin pystyisi toimimaan edes kohteensuojaustoiminnassa tarpeen edessä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Vähäinen osallistuminen on eriyttänyt asevoimat muusta yhteiskunnasta omaan kuplaansa. Kansalaiset eivät tiedä, mitä armeija touhuaa. Yhdysvaltojen maavoimilla on 11 000 henkilöä palkattuna tekemään pelkästään rekrytointia. Tähän tulee vielä päälle merijalkaväen, ilma- ja merivoimien rekrytoijat. Käytetään siis miljoonia dollareita veronmaksajien rahaa pelkästään siihen, että nuoria houkutellaan liittymään palvelukseen. Tämä on aikamoista tuhlausta mielestäni ja pidän Suomen yleistä asevelvollisuusjärjestelmää parempana."

Tuossapa onkin aivan oivallisesti kiteytettynä se, miksi Suomen ei ikinä pidä toistaa Ruotsin ja Saksan virhettä! Britanniassa se vielä juuri ja juuri onnistuu, koska entisen imperiumin ja nykyisen Kansainyhteisön kehitysmaista riittää halukkuutta värväytymään brittiläisillä palkoilla, mutta tarpeellisen miehistön saaminen riviin on muuten äärimmäisen vaikeaa.

Mahtaako USA käyttää kansalaisuuden lupaamista porkkanana värväykselle ulkomailta?

Mitä merijalkaväki esitteli koulutuskeskuksessaan Quanticossa?

Käyttäjän motittaja kuva
Tauno Halkomäki

"...mm. presidentti Trump ei ole käynyt armeijaa."

Väite kuuluu sarjaan Demarien kootut puolitotuudet, osa XXVIII.

Trump laitettiin 13-vuotiaana viisivuotiseen sotilaskouluun, josta hän valmistui kapteenina, joten eihän hän todellakaan ole käynyt armeijaa sellaisena kuin me Suomessa sen ymmärrämme.

http://www.vistacollege.edu/blog/resources/the-edu...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#7

> Trump laitettiin 13-vuotiaana viisivuotiseen sotilaskouluun,,,,,

Näyttää siis siltä, että hän on saanut lapsisotilaan koulutuksen

Käyttäjän KajRaninen kuva
Kaj Raninen

"Käytetään siis miljoonia dollareita veronmaksajien rahaa pelkästään siihen, että nuoria houkutellaan liittymään palvelukseen. Tämä on aikamoista tuhlausta mielestäni ja pidän Suomen yleistä asevelvollisuusjärjestelmää parempana."

Pikkuisen hassu argumentti. Kyllä kai Suomessakin käytetään veronmaksajien rahoja mm. kutsuntojen järjestämiseen ja armeijan mainostamiseen nuorille. Vaikkapa tässä, yläasteikäisille suunnatussa hankkeessa: http://maavoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/in...

Suomessa toteutettava miespuolisen ikäluokan enemmistöä koskeva asevelvollisuus on maailmalla ihan yhtä eksoottinen ilmiö kuin se oli kymmenisen vuotta sitten.

Toimituksen poiminnat