SatuTaavitsainen SDP:n kansanedustaja Mikkelistä

Synkät pilvet varjostaa keliakiaa sairastavaa

Liityin Eduskunnan keliakiaverkostoon, joka on erittäin huolestunut siitä, että hallitusohjelmaan on kirjattu ruokavaliokorvauksen poistaminen keliakiaa sairastavilta. Tällä on suuria vaikutuksia yhteiskunnan sosiaali- ja terveysmenoihin sekä keliakiaa sairastavien terveyteen. Mikäli keliakiaa sairastavilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia hoitaa sairauttaan, vaikutukset yhteiskunnalle tulevat moninkertaisesti kalliimmaksi kuin ruokavaliokorvauksen maksaminen.

Jos ruokavaliokorvaus poistetaan, monella keliaakikolla ei ole yksinkertaisesti enää varaa noudattaa kallista gluteenitonta ruokavaliota. Keliakiaa sairastavat joutuvat maksamaan siitä terveydellään. He alkavat kuormittaa terveydenhuoltoa: terveyspalveluiden ja lääkkeiden käyttö lisääntyvät, lääketieteelliset tutkimukset ja sairauslomat lisääntyvät, ja myös keliaakikoiden mahdollisten liitännäissairauksien, kuten diabeteksen, hoitotasapaino huononee. Myös riski lisäsairauksiin kasvaa.

Hoitamattomasta tai huonosti hoidetusta keliakiasta voi seurata monia lisäsairauksia kuten osteoporoosia, lapsettomuutta, nivelsairauksia, masennusta tai jopa ohutsuolen syöpä.  Lisäsairauksista aiheutuu merkittäviä lisäkustannuksia yhteiskunnalle. Esimerkiksi osteoporoosin hoito maksaa keskimäärin 50 000 euroa yhtä potilasta kohti, mikäli osteoporoosi johtaa lonkkamurtumaan ja sen jälkeiseen kuntoutukseen.

Keliakia on elinikäinen, vakava autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoito ja ”lääke” on ehdottoman tarkka gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliota noudattamalla keliakiaa sairastava pysyy oireettomana, on täysin työ- ja toimintakykyinen, eikä sairaus etene. Keliakia ei ole itseaiheutettu sairaus. Sairautta ei voi myöskään ennaltaehkäistä.

Keliakia sekoitetaan helposti allergiaan. Keliakia ei ole allergia vaan hoitamattomana vaurioittaa ohutsuolen nukkaa aiheuttaen lähes täydellisen nukkakadon. Ohutsuolen nukka on tärkeä ravintoaineiden imeytymisen takia. Allergiat ovat tyypillisempiä lapsilla ja väistyvät useimmiten iän myötä, mutta keliakia on pysyvä, elinikäinen sairaus. Allergioissa ruoka-aineita on usein mahdollista siedättää, keliaakikon pitää olla ehdottoman tarkka ruokavaliossaan. Keliakiaa sairastava ei voi jättää viljatuotteita pois ruokavaliostaan, vaan hänen tulee korvata ne gluteenittomilla viljatuotteilla. Gluteenittomat viljatuotteet ovat kuitenkin jopa yhdeksän kertaa kalliimpia kuin vastaavat tavanomaiset tuotteet.

Keliakiaa sairastavalle aiheutuu gluteenittomasta ruokavaliosta ylimääräisiä kustannuksia 68 euroa kuukaudessa. Kela maksaa ruokavaliokorvausta keliakiaa sairastaville diagnoosin perusteella 23,60 euroa kuukaudessa. Korvaus kattaa vain osittain gluteenittoman ruokavaliohoidon kustannukset ja suurin osa kustannuksista jää sairastavalle itselleen maksettavaksi. Samassa perheessä on usein myös monta keliakiaa sairastavaa, koska keliakia on perinnöllinen sairaus. Vaikutukset perheen talouteen ovat merkittävät.

Monessa Euroopan maassa keliakiaa sairastavat saavat paljon enemmän tukea yhteiskunnalta. Esimerkiksi Norjassa 243 e/kk, Tanskassa 93–137 e/kk, Italiassa 99–140 e/kk ja Iso-Britanniassa suuren määrän gluteenittomia tuotteita ilmaiseksi. Suomessa ruokavaliokorvauksen määrää olisi pikemminkin tarvetta nostaa kuin poistaa kokonaan.

Keliakiaa sairastavia ei pidä asettaa perusteettomasti eriarvoiseen asemaan verrattuna muihin pitkäaikaissairaisiin. Keliakiaverkosto pyytää hallitusta arvioimaan tehdyn ruokavaliokorvauksen linjauksen kustannusvaikutukset sekä harkitsemaan linjausta uudelleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat